Veelgestelde vragen

Investeerders Kredietnemers
Hoe start ik met beleggen bij Benkey?

Je kunt gemakkelijk een account aanmaken via deze link. Ben je eenmaal ingelogd op het platform, dan zie je een overzicht van actuele beleggingsmogelijkheden in vastgoedfinanciering.

Wil je een concrete beleggingsmogelijkheid inzien? Dan zijn we verplicht om je identiteit te controleren. Bij Benkey is dit proces volledig digitaal, en gelukkig vrij snel en eenvoudig.

Vanaf welk bedrag kan ik beleggen?

Beleggen kan vanaf € 500.000,- met de mogelijkheid dit te verdelen over meerdere projecten.

Hoeveel rendement kan ik verwachten?

Tussen de 6% en 9% per jaar. Dit is afhankelijk van het risico en beoordelen wij per casus. Hoe hoger het risico, hoe hoger de rente en vice versa. Bij sommige ontwikkeltrajecten is winstdeling mogelijk.

Hoeveel kosten brengen jullie mij in rekening?

Met jouw belegging financieren wij vastgoed. Je betaalt ons 0,5% beheerfee per jaar over jouw uitstaande financiering – no cure no pay: we brengen alleen kosten in rekening als jouw geld daadwerkelijk in vastgoedfinanciering is belegd.

Bij projectontwikkeling wordt de zaak wat complexer en dan zijn de kosten gebaseerd op maatwerk.

Hoe makkelijk verdien ik de kosten terug?

Onze beheerfee bedraagt 0,5% per jaar. De rente die je ontvangt varieert bij ons tussen de 6% en de 9%. De beheerfee is dus makkelijk terugverdiend.

Hoe lang is de looptijd van mijn belegging bij Benkey?

De looptijd is afhankelijk van het type lening en wordt per casus met je gecommuniceerd. Voor een kortlopende financiering geldt een looptijd van 6 maanden tot 3 jaar. Voor een langlopende financiering geldt een looptijd van 5 tot 20 jaar. Je kunt te allen tijde je geld weer opnemen.

Kan ik mijn belegde geld direct opnemen, of zit het vast?

Je kunt altijd besluiten om jouw geld weer op te nemen. Een andere belegger uit onze klantendatabase neemt jouw deel dan over. We rekenen daar dan wel een succesfee van 1% over de openstaande som over.

Wat bedoelen jullie met 'de sleutel is balans’?

Financiële dienstverleners hebben heel vaak helemaal niet dezelfde belangen als hun klanten. Volgens ons is de toekomst juist aan financiële producten die de balans herstellen tussen het belang van de financiële dienstverlener en het klantbelang.

Welnu: Benkey focust zich op het bij elkaar brengen van beleggers en vastgoedprofessionals, om zo zakelijk vastgoed te financieren. We zorgen voor de balans tussen alle betrokken partijen.

Op wat voor manier beperken jullie mogelijke risico’s?

‘Balans’ is de essentie van de Benkey methode. Op meerdere vlakken balanceren we zaken met elkaar om het risico te verminderen:

  1. De vastgoedprofessional die het krediet nodig heeft tekent altijd privé mee.
  2. Afhankelijk van het project en de kredietnemer eisen wij dat de kredietnemer een percentage eigen inbreng meeneemt in de financiering. Een gezonde ‘Loan to Value’ heet dat dan in vaktermen.
  3. Er is altijd de zekerheid van vastgoed als onderpand. Bovendien hebben de beleggers die het krediet mogelijk maken via Benkey altijd het eerste recht van hypotheek. We hebben zelfs juridisch voorrang op de belastingdienst.
  4. We komen zelf uit de vastgoedwereld en hebben veel kennis van zaken: we valideren elk project diepgaand en nauwgezet.
Hoe beoordelen jullie een financieringsaanvraag waarin ik mee beleg?

We beoordelen financieringsaanvragen op veertien verschillende punten. Denk aan feiten, zoals het onderpand, de zekerheden, de reputatie van de vastgoedprofessional zelf, het trackrecord en de cashflow. Het beoordelingsproces is een ‘balanceer act’ van data, algoritmes en menselijkheid.

Welk risico loop ik dat de rendementen niet uitbetaald worden?

Als de betalingsachterstand te hoog oploopt, stellen wij de vastgoedprofessional die het krediet bij ons afneemt in gebreke. De volgende stap is dan een executieverkoop, waarbij het onderpand wordt geveild om jouw inleg veilig te stellen.


Belangrijk: een eventueel tekort door het verschil tussen de uitstaande leensom en de eventueel lagere executieopbrengst, dekken wij niet. Maar gelukkig is de kans daarop klein, door de zekerheden die we hebben ingebouwd: een sterke ‘loan-to-value’; de potentieel eigen inbreng van de kredietnemer; diens persoonlijke aansprakelijkheid en de passende aflossing.

Zijn jullie gereguleerd door de AFM?

Wij vallen niet onder AFM regulering, simpelweg omdat dit niet vereist is voor het product dat we bij Benkey aanbieden.

Hoezo financieren jullie vastgoed dat reguliere banken niet financieren?

Een reguliere, grote bank is niet in staat om de tienduizenden financieringsaanvragen die per jaar binnenkomen stuk voor stuk met aandacht te beoordelen.

Om de risico’s te managen moet men wel op voorhand hele strenge eisen stellen. Daardoor worden heel veel aanvragen logischerwijs afgewezen, terwijl het in feite in veel gevallen om financieel kerngezonde projecten gaat.

Bij Benkey verdiepen wij ons wél in elke financieringsaanvraag die bij ons binnenkomt. Op deze manier selecteren wij de financieel gezonde projecten die bij een reguliere bank wellicht niet aan het (te) strenge risicobeleid voldoen.

Staat mijn geld veilig bij jullie?

Jouw geld staat geen enkel moment op onze eigen rekening. De financiering wordt rechtstreeks verstrekt aan de kredietnemer, met tussenkomst van de notaris. Alleen in het geval van een bouwdepot zullen de gelden beheerd worden door stichting Benkey als derde gelden.

Wat gebeurt er met mijn geld als Benkey failliet gaat?

Niks. Je verstrekt de financiering direct aan de kredietnemer, dus jouw geld is niet weg. Alle rentestromen lopen via onze stichting Derde Gelden. Wij kunnen dan enkel onze beheertaken niet meer uitvoeren.

Waarom zou ik bij Benkey moeten beleggen?

Bij veel financiële dienstverleners luiden ze de spreekwoordelijke bel als er weer een beleggende klant geld stort. Maar bij Benkey gaat het niet om het geld dat jij via ons belegt, noch om de transactiekosten die we jou daarbij in rekening brengen.

Het gaat er bij ons om dat ons eigen geld waarmee we elk vastgoedproject mede financieren, aan het einde van de rit een mooi rendement heeft gerealiseerd; daarmee heb jij dan ook een mooi rendement behaald. Dát is voor ons het moment om de bel te luiden.

Hoe start ik een financieringsaanvraag bij Benkey?

Je kan gemakkelijk een aanvraag indienen via deze link. Binnen een werkdag weet je al of je kans maakt op financiering.

Wat zijn de voordelen van financieren bij Benkey, dus: zonder bank?

De belangrijkste voordelen zijn:

  • De financiering komt sneller tot stand dan bij een bank.
  • Je kan te allen tijde boetevrij extra aflossen.
  • De waarde van het object vinden wij belangrijker dan jouw jaarrekeningen.
  • Bij Benkey zorgt onze ondernemende mentaliteit ervoor dat we veel eerder kansen zien dan banken, die vanwege allerlei interne drempels een stuk terughoudender zijn in het financieren van zakelijk vastgoed.
Hoeveel geld kan ik lenen?

Dat ligt natuurlijk helemaal aan jouw situatie, het object en de financieringseisen. Weet dat wij in mogelijk een eigen inbreng verwachten op basis van u als kredietnemer en uw casus. Financieringen via Benkey lopen uiteen van € 1.000.000,- tot € 10.000.000,-.

Hoeveel eigen geld moet ik inbrengen?

De eigen inbreng is per casus verschillend.

Wat zijn de kosten voor de financiering?

Bij een succesvolle financiering betaal je een eenmalige afsluitprovisie van 2% bij aanvang en een eenmalige exit fee van 0,5% over de initiële hoofdsom.

Daarnaast betaal je 0,25% administratiekosten per jaar. Je betaalt deze kosten natuurlijk alleen als er daadwerkelijk een financiering tot stand komt. No cure, no pay.

Welke rentetarieven rekenen jullie voor vastgoedfinanciering?

Bij Benkey financieren we vastgoedprojecten voor een rente tussen de 6% en 9%. Terwijl banken heel generalistisch, op basis van ‘algemeen beleid’, de rente berekenen, bestuderen wij heel nauwkeurig per project het risico.

Hoe lager het risico, hoe lager de rente en vice versa. Op die manier kunnen we zeer concurrerende rentetarieven rekenen.

Hoelang duurt een financieringstraject?

Binnen een werkdag weet je of jouw aanvraag geaccepteerd wordt. Daarna nemen wij jouw aanvraag verder in behandeling en zullen wij deze delen met ons netwerk van beleggers. Het duurt maximaal een paar weken om de financiering rond te krijgen.

Om snelheid van financiering te garanderen, kunnen we desgewenst voorfinancieren. We beschikken bij Benkey namelijk over een pool met financiële middelen, waarmee we -indien alle seinen op groen staan- direct tot financiering over kunnen gaan.

Vervolgens delen we de vastgoedfinanciering met onze beleggers en kunnen zij besluiten of ze een deel van deze vastgoedfinanciering willen overnemen.

Hoe beoordelen jullie mijn financieringsaanvraag?

We beoordelen financieringsaanvragen op veertien verschillende punten. Denk aan feiten, zoals het onderpand, de zekerheden, jouw reputatie als vastgoedprofessional, je trackrecord en de cashflow.

Het beoordelingsproces is een ‘balanceer act’ van data, algoritmes en menselijkheid.

Welke documenten heb ik nodig?

De benodigde documenten zijn afhankelijk van het type financiering dat je aanvraagt. Dit wordt vanzelf duidelijk in het aanvraagtraject.

Maar om je alvast een idee te geven: de documenten kun je onderverdelen in drie deelgebieden: 1. Informatie over het vastgoed, zoals een taxatierapport. 2. Financiële informatie, zoals jaarrekeningen en IB aangiftes. 3. Vennootschappelijke documenten zoals KVK uittreksels, statuten, kopie van paspoorten, etc..

Kan ik extra boetevrij aflossen?

Jazeker. Wanneer je wilt en zo vaak je wilt. Hiervoor berekenen we nooit extra kosten.

Welk risico loop ik als ik niet aan mijn betalingsverplichtingen kan voldoen?

Als jouw betalingsachterstand te hoog oploopt, stellen wij je in gebreke. De volgende stap is dan een executieverkoop, waarbij het onderpand wordt geveild om de inleg van onze investeerders veilig te stellen.

Wat gebeurt er met mijn financiering als Benkey failliet gaat?

De financiering loopt gewoon door, want onze beleggers verstrekken de financiering direct aan jou. Wij kunnen dan enkel onze beheertaken niet meer uitvoeren.

Zijn jullie gereguleerd door de AFM?

Wij vallen niet onder AFM regulering, simpelweg omdat dit niet vereist is voor het product dat we bij Benkey aanbieden.

Hoezo financieren jullie vastgoed dat reguliere banken niet financieren?

Een reguliere, grote bank is niet in staat om de tienduizenden financieringsaanvragen die per jaar binnenkomen stuk voor stuk met aandacht te beoordelen.

Om de risico’s te managen moet men wel op voorhand hele strenge eisen stellen. Daardoor worden heel veel aanvragen logischerwijs afgewezen, terwijl het in feite in veel gevallen om financieel kerngezonde projecten gaat.

Bij Benkey verdiepen wij ons wél in elke financieringsaanvraag die bij ons binnenkomt. Op deze manier selecteren wij de financieel gezonde projecten die bij een reguliere bank wellicht niet aan het (te) strenge risicobeleid voldoen.

Update Benkey heeft besloten niet als crowdfundingplatform door te gaan en heeft dit afgestemd met de AFM. Meer informatie over de nieuwe producten volgen snel.